A Cosmic Crisp alma mr kaphat az Egyeslt llamokban, s 2020 tavaszn a tengerentlra is szlltjk majd. Az amerikaiak ltal nemestett jfajta alma igazi globlis bestsellernek grkezik – sszegzi a BBC.

Mr kt ltez almafajta, a Honeycrisp s az Enterprise keresztezsbl jtt ltre a Cosmic Crisp alma, amelynek a bevezetsre 10 milli dollros (2,9 millird forint) kampnyt indtott a Proprietary Variety Management (PVM) – nyilatkozta Kathryn Grandy, az amerikai gymlcscg marketing igazgatja.

IllusztrciForrs: Shutterstock

Az alma des, ropogs s lds, radsul htve akr egy vig is friss marad.

A Cosmic Crisp kpes megtartani tkezsi minsgt akr 10-12 hnapos htve trols esetn” – mondta el Kate Evans, aki a Washingtoni llami Egyetem kertszeti tanszkn vezette a keresztezssel kapcsolatos kutatst.

A Cosmic Crisp alma tletvel mg 1987-ben kezdtek el foglalkozni a Washingtoni llami Egyetemen, hogy olyan j almafajtt ksrletezzenek ki, amely segthet az akkoriban nehz helyzetbe kerlt helyi termesztnek. Washington az orszg legnagyobb almatermel vidke, ugyanakkor az llam korbbi kt legnpszerbb almafajtja fokozatosan vesztett elnybl a rivlis Gla almval szemben, ami sokkal desebb s tovbb eltarthat volt.

Az j almfajta elnevezst az adta, hogy a sttvrs hjt szmtalan apr fehr ptty tarktja, ami az jszakai gbolt csillagaira emlkeztet.

Az alma termesztst mr 2017-ben megkezdtk a washingtoni gazdk, radsul olyan nagy volt az igny a Cosmic Crispre, hogy vgl sorsolssal kellette eldnteni, hogy kik kaphatjk meg az els facsemetket. Egyttal megcsinltk a vilgtrtnelem legnagyobb szabs s leggyorsabb almaltetsi rendszernek rekordjt is az j gymlccsel. A termelk mintegy 30 milli dollrt (8,8 millird forint) fizettek a facsemetkrt.

Pldtlan sebessggel lp be az Egyeslt llamok piacra a Cosmic Crisp” – nyilatkozta James Luby, a Minnesota-Twin Cities Egyetem kertszettudomnyi professzora.

Jelenleg 12 milli Cosmic Crips almafa nvekszik az llamban, mintegy 5 ezer hektron. A termesztk bizalmrt cserbe a gazdk kizrlagos jogot kaptak az j alma termesztsre s rtkestsre 2027-ig.

Az j alma fl kilgrammja t dollrba (1.500 forint) kerl, ami a hromszorosa a mr ismert, hagyomnyos almafajtk rnak. Az elrejelzsek szerint tbb mint 8 ezer tonna almt szlltanak le az v vgig, 2020-ban pedig ez a mennyisg a ngyszeresre fog nvekedni s megkezddhet az export is.